Blog
Startsein ’t Plekje door niemand minder dan Klaas van Kruistum
Het is Valentijnsavond 2020:
Liefdevol en met vaste hand droogt Klaas van Kruistum de voetjes af van Amber Heijneman en Rianne Jansen.
Het is de frisse inleiding van een zeer bijzondere gebeurtenis, waarop hij de dames zorgvuldig voorbereidt:
Wie o wie slaagt er binnen 90 seconden in om het openingslint van ’t Plekje met eigen tenen door te knippen!!!??? Durven zij deze strijd met elkaar aan te gaan?
Rianne Jansen, voorzitter van Stichting Op Eigen Tenen en Amber Heijneman, lid van het kerngroepje van ’t Plekje hebben voor hetere vuren gestaan om deze mooie ontmoetingsplek voor jongeren met en zonder autisme te kunnen realiseren.
Een bloedstollend tenenduel is het gevolg, gelukkig wél met schone voeten!
En de jongeren winnen dit duel! Amber weet het lint in no time door te knippen en de felicitaties van Klaas komen uit zijn tenen, terwijl hij ook nog een kiekje weet te schieten van het tafereel. Ja, Klaas kan best veel ;-)
Hij weet uit ervaring in zijn omgeving dat mensen met autisme niet gestigmatiseerd willen worden en denkt dat Veenendaal een ontmoetingsplek voor jongeren, waarbij ze niet geconfronteerd hoeven worden met hun ‘label’ goed kan gebruiken. ‘Er is hiervoor immers nu helemaal niets.’
Na deze ludieke opening van ’t Plekje transformeert de ruimte zich ruim voor achten in de rustige, prikkelarme uitgaansplek die aan de jongeren tenslotte was beloofd. Al snel waren er ruim 20 jongeren aan het kletsen, spelletjes aan het spelen en aan het poolen, onder het genot van een hapje en een drankje.
Dit smaakt naar meer! Wees er dus bij de volgende keer! We zien je graag op 20 maart.
Podcast Midland FM over ‘t Plekje!
Geplaatst op 9 februari 2020
De podcast is opgenomen op 5 februari en zal in maart te beluisteren zijn. Onze dank gaat uit naar Midland FM, die het initiatief nam voor de podcast! En aan al onze trouwe lezers: mis dit niet!
En nu we het toch over niet missen hebben: op vrijdag 14 februari opent ‘t Plekje officieel haar deuren. De bekende Veendendaaler Klaas van Kruistum zal de opening om 19.15 verrichten. Daarna, van 20.00 tot 23.00 uur, de eerste jongerenavond! Ook niet missen dus.
In de Rijnpost een artikel van Amber Heijneman over deze bijzondere gebeurtenis: https://www.rijnpost.nl/activiteit/item/-t-plekje-opent-op-waanzinnige-wijze-/936154
https://www.opeigentenen.nl/tplekje/
Informatieavond ’t Plekje groot succes
Geplaatst op 20 januari 2020
Op vrijdag 17 januari opende ‘t Plekje voor het eerst haar deuren. Het doel van de avond was een breed publiek laten kennismaken met deze nieuwe en unieke ontmoetingsplek voor jongeren in Veenendaal. Met een gemengd publiek van ouders, jongeren en belangenorganisaties was de avond een groot succes.
De organisatie “Netwerk voor jou” deelde nog diezelfde avond hun positieve reactie met hun achterban.
Vier Veenendaalse jongeren, het zogenoemde kerngroepje, hebben zich op professionele wijze voorgesteld. Vanuit het publiek kwamen diverse vragen die ze helder en duidelijk beantwoordden.
In korte tijd hebben deze jongen mensen ongelooflijk veel gepresteerd. Ze hebben contact gelegd met diverse organisaties om een locatie te realiseren en ’t Plekje onder de aandacht te brengen. Daarnaast hebben ze een eigen website, Facebook en Instagram account. Hun concept is goed doordacht en afgestemd met andere partijen in de regio.
Let de komende weken goed op, want de eerste posters en flyers voor de ontmoetingsavond op 14 februari zijn reeds verspreid!
Met gepaste trots...
Geplaatst op 12 januari 2020
Vrijdag 17 januari is het dan zover: informatiebijeenkomst 't Plekje: Voor en door jongeren!
Komt allen en maak kennis met dit unieke project en de jongeren die het hebben gerealiseerd.
Help hen eenzaamheid onder jonge mensen tegen te gaan!
Een bijzonder vervelend ventje!
Geplaatst op 12 januari 2020
Op 3 januari jl. heeft Arjan Peters een heel akelig stukje geschreven over een gedicht dat onze huisdichter Co Woudsma had geschreven voor F. Starik.
Dit blog biedt eigenlijk alleen plaats aan nieuws dat rechtstreeks (de doelstellingen van) onze stichting raakt. Maar wie aan Co komt, komt aan ons! Daarom hier aandacht voor deze onfrisse kwestie.
Hier het gewraakte stuk in De Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/co-woudsma-maakt-een-valse-start-maar-dorien-dijkhuis-begint-goed~b12ae2d5/
Hier Rianne over deze zaak: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6620350563873886208/
En hier Co’s reactie op de aantijgingen van Peters, in een brief die De Volkskrant niet wilde plaatsen: https://www.tzum.info/2020/01/nieuws-co-woudsma-reageert-op-aanval-arjan-peters-in-de-volkskrant/
Veense jeugd ontdekt ‘t Plekje!
Geplaatst op 17 december 2019
Vrijdag 17 januari is het dan zover: ’t Plekje in Veenendaal opent zijn deuren voor een nieuwe ontmoetingsplaats voor élke jongere.
In het pand van de organisatie Welkom aan de Vijftien Morgen 9, in Veenendaal, op de derde verdieping, hebben de jongeren hun prachtige plekje gevonden. Welkom integreert wonen, werken, leren en zorg in één concept. Daarom draagt zij ’t Plekje een warm hart toe.
In dit prikkelarme, knusse uitgaansplekje voor én door jongeren die streven naar gezelligheid, veiligheid en acceptatie, is iédereen is welkom.
Op vrijdag 17 januari, van 19.15 tot 21.00 uur, zijn alle belangstellenden – jongeren, ouders, begeleiders of wie dan ook – welkom op een informatie-avond over dit bijzondere plekje. Er zal ruimte zijn voor alle vragen.
Vanaf februari staat ’t Plekje open voor alle jongeren.
Nieuwgierig? Nadere informatie staat op de site https://www.opeigentenen.nl/tplekje/. Ons mailadres: tplekje@opeigentenen.nl.
Meer informatie over de organisaties die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt is te vinden op https://www.opeigentenen.nl/ en https://wijhetenwelkom.nl/.
Rijschool van Herpt ontvangt vijftiende Pluim
Geplaatst op 2 december 2019
‘Met een glimlach in én uit de auto’ is het motto van Rijschool van Herpt. En dat geldt voor leerlingen met en zonder autisme. Want, anders dan wat menigeen ons wil laten geloven: deze rijschool weet dat er geen aanwijzingen zijn dat mensen met autisme een minder goede rijvaardigheid zouden hebben dan mensen zonder.
Het bedrijf wordt gerund door Joop en Fennie van Herpt, beiden toegewijd rijinstructeur, erkend door Spectrum Nederland.
Meteen vanaf de intake krijgen de leerlingen die in aanmerking komen voor medische keuring een begeleiding aangepast aan hun individuele behoeften. Dankzij uitgebreide ervaring en grote professionaliteit blijven de kosten beperkt, en worden de rijlessen gekenmerkt door geduld en eerlijkheid, een vertrouwensband op maat, duidelijk taalgebruik en positieve feedback.
Wat Op Eigen Tenen betreft meer dan voldoende om Rijschool van Herpt op 29 november welverdiend te bepluimen!
Voor meer informatie over Rijschool van Herpt: https://www.rijschoolvanherpt.nl.
Op Eigen Tenen goed op weg!
Geplaatst op 7 oktober 2019
In onze vierde nieuwsbrief lees je hoe projecten als de Pelgrimstocht, ’T één of ’t Ander, de Pluim en de (auti)biografie vaste vorm aannemen. Bovendien poëzie van Co Woudsma en natuurlijk de vaste column van Irene Laros.
Lees dit alles in onze vierde
Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@opeigentenen.nl
Uitreiking veertiende pluim
Geplaatst op 4 september 2019
Met als doel ‘Samen werken aan een inclusieve samenleving waar iedereen mee kan én mag doen’, en als motto ‘Met elkaar zijn we de WIJste’ zal het geen verbazing wekken dat WIJzer met Autisme een pluim heeft gekregen. 30 augustus ontving dit fantastische initiatief onze 14e!
WIJzer met autisme is hét digitale adres om op een positieve manier verhalen over het leven met autisme met elkaar te delen. Behalve ervaringen vind je er organisaties, activiteiten, boekentips en hulpmiddelen. En je kunt bloggen, je laten registreren of voorlichting geven als ambassadeur.
De oprichters van WIJzer met autisme, Esther Smeets, Iwan Haex en Marjolijn Daverveld, zijn specialisten in communicatie én gedreven door de wens dat iedereen mag meedoen in de samenleving.
WIJzer met autisme is onderdeel van WIJzer met beperking, het breedste zorggerelateerde portal van Nederland waar je op een eenvoudige manier lotgenoten, persoonlijke verhalen, praktische informatie en de beste leveranciers kunt vinden. Het platform verzamelt zelf actief informatie en geeft deze overzichtelijk weer.
Meer informatie:
samen.wijzermetjebeperking.nl/groups/wijzer-met-autisme
samen.wijzermetjebeperking.nl
Uitreiking dertiende pluim
Geplaatst op 1 augustus 2019
Josephine is een 26-jarige vrouw met autisme. Begin vorig jaar liep haar driejarige behandeling te einde, maar ze wist dat nog ondersteuning nodig had. Zo kwam ze terecht bij de kleinschalige, specialistische zorgorganisatie Leermakers Zorggroep, waar de vakkundige en warmhartige Annelies haar ambulant begeleider werd.
In no time werden op verschillende gebieden grote stappen gezet, met als inzet het hervinden van de eigen kracht en kwaliteiten, en met veel aandacht voor de thuissituatie. Inmiddels heeft Josephine meer stabiliteit op werkgebied gecreëerd, meer bewustzijn en inzicht verworven in zichzelf en haar gedragspatronen én heeft zij aanzienlijk minder medicatie nodig om goed te blijven functioneren. Een jaar geleden had Josephine, zelf ook werkzaam als zorgprofessional, niet durven hopen dat ze zou staan waar ze nu staat.
De levensbrede en persoonlijke aanpak van de Leermakers Zorggroep heeft voor een groot deel bijgedragen aan dit succes. Daarom een welverdiende pluim voor deze fantastische zorgorganisatie!
Voor meer informatie over Leermakers Zorggroep: https://leermakerszorggroep.nl/.
Uitreiking twaalfde pluim
Geplaatst op 11 juni 2019
Veense jeugd gaat All Inclusive!
(Van links naar rechts: Femke van Mourik, Amber Heijneman, Niels van Mourik, Patrick de Kleuver: 'Waar is “t Plekje?')
Een plek voor jongeren en jongvolwassenen waar iedereen welkom is, met en zonder autisme. Dit idee van Op Eigen Tenen blijkt veel draagvlak te hebben.
Verschillende Veense organisaties zijn aangeschreven (o.a.CJG Veenendaal, YourCube (netwerk voor jou) en Veens-Welzijn) en een groep gedreven en enthousiaste jongeren, met en zonder ‘etiketje’, is aan het werk gegaan. Het beestje heeft inmiddels een naam – ’t Plekje – een logo en een huisstijl. Aan een site wordt gewerkt, evenals aan marketing, communicatie en fondswerving.
Wat nog ontbreekt is een definitieve plek voor ‘t Plekje… Er is wel een optie, maar als iemand geschikte ruimte in het centrum van Veenendaal weet, schroom niet: bestuur@opeigentenen.nl.
Stichting Op Eigen Tenen heeft de jongeren die werken aan dit project een Pluim overhandigd. ‘t Plekje wordt echt hun plekje, waar anders zijn gewoon mag. Een plekje waar je hoe dan ook jezelf kunt zijn.
Column ‘Op naar de 100.000 banen’
Geplaatst op 7 juni 2019
Onze voorzitter is de eer te beurt gevallen een column te schrijven voor ‘Op naar de 100.000 banen’ (https://www.opnaarde100000.nl/columns/).
Vol trots plaatsen wij de tekst natuurlijk ook!
OP EIGEN TENEN
Banenafspraak!
In mijn leven heb ik al veel afspraken, afspraakjes en zelfs dates doorstaan. Ook had ik wel eens sollicitatiegesprekken, omdat ik zin had in een baan. Ik heb me toen echter nooit gerealiseerd dat, om voor passend werk in aanmerking te komen, de helpende (of dwingende) hand van de overheid nodig zou moeten zijn.
En toch blijkt dit het geval: personen die, net als ik, een autismediagnose hebben, bezitten in ongeveer 70% van de gevallen geen betaalde functie.
Bij mij ging het overigens ook niet vanzelf. Met veel kunst- en vliegwerk kan ik gelukkig in mijn werk als ondernemer nu anderen van dienst zijn. Hiervoor heb ik risico’s moeten nemen (met name financieel) en mezelf een slag in de rondte moeten werken.
Had ik dat er voor over? Voor de volle 100%! En dat niet omdat er aan een quotum voldaan zou moeten worden. Waarom dan wel?
Omdat ik, net als bijna iedereen, een eigen bijdrage wil leveren aan de maatschappij. Omdat ik nuttig wil zijn. Omdat ik niet alleen voor mijn mooie zoon en het lekkere weer mijn bed uit wil komen, maar omdat ik mezelf tot uitdrukking wil brengen in datgene wat ik doe! Ook in mijn werk!
Het vervelende voor mensen die aan de kant staan, is niet alleen dat ze geen geld in het laatje brengen, of dat één of ander ‘target’ voor een speciale doelgroep niet behaald gaat worden. Het meest schrijnend is het idee dat mensen er voor hun gevoel niet toe doen. Dat ze er niet bij horen, niet gezien worden, maar slechts toeschouwer zijn.
Onderzoekers hebben gevonden dat bij buitensluiting dezelfde hersengebieden actief worden als wanneer je lichamelijke pijn hebt en hoe langer dit duurt hoe ernstiger het trauma.
Tegenwoordig rijzen de initiatieven voor mensen met autisme de pan uit. Altijd met de beste bedoelingen en vaak met mooie gevolgen.
Toch werkt het soms ook verdere stigmatisering in de hand. Stel dat ik niet naar een lotgenotenavond wil in het autismecafé maar gewoon met mijn vriendin naar de kroeg? En stel dat ik wil werken met ‘doodgewone’ collega’s die zo vriendelijk zijn zich aan me aan te passen en rekening met me te houden, net zoals ik dat bij hen moet doen?
Te vaak heb ik mijn eigen pad moeten maken, omdat ik er niet bij hoorde en omdat ik ook niet buitengesloten wilde worden. Ik heb me er tussen gewurmd, ondanks of wellicht dankzij een diepe eenzaamheid. Nog steeds weet ik niet hoe ik me precies met andere mensen moet verbinden, maar ik doe mijn best. En zij ook! En dat is waar we allemaal recht op hebben: om met elkaar geconfronteerd te worden met alle positieve én negatieve momenten die dit gaat opleveren.
Om me heen, bij mensen met en zonder allerhande etiketjes, zie ik hetzelfde geworstel. Door het ‘anders’ zijn (wat een meerwaarde kan hebben), worden de overeenkomsten soms niet meer opgemerkt en dat doet dus pijn. Psychisch en lichamelijk! Bij iedereen.
Om deze reden hebben we begin vorig jaar Stichting ‘Op Eigen Tenen’ opgericht, met als doel het bevorderen van de emancipatie van mensen met autisme.
Het is ons streven dat mensen met en zonder autisme elkaar opzoeken, elkaar ontmoeten en gaan samenwerken en samenleven. In alle lagen van de maatschappij en op alle levensgebieden die maar mogelijk zijn.
Om deze ontmoeting te stimuleren organiseren we, samen met iedereen die dat maar wil, allerlei projecten waarbij mensen elkaar tegenkomen en met elkaar samenwerken. Hier valt van alles over te lezen op onze website www.opeigentenen.nl
En wat te denken van de pluimen die we maandelijks uitreiken aan een initiatief dat mensen met en zonder autisme samen brengt? We hebben ook op verschillende werkplekken mogen ‘pluimen’ waar mensen met en zonder autisme samen werken en elkaars meerwaarde zien.
Mensen willen niet buitengesloten worden en alleen toeschouwer zijn. Mensen willen geen pijn. Mensen willen gezien worden! Mensen willen met elkaar verbonden zijn.
Mijn goede vriend en dichter Co Woudsma, kan dit gevoel als geen ander tot uitdrukking brengen in zijn gedichten en daarom wil ik afsluiten met een gedicht van zijn hand, uit zijn derde bundel ‘Hoogste Zomer’
Ander leven
Graag was ik een Franse reclame,
geschilderd op een muur
van een huis dat in zijn eentje
tussen een snelweg en een rotswand staat.
Zoals de auto’s langs mij zouden rijden
en de mensen even zouden kijken.
Uitreiking elfde pluim
Geplaatst op 10 mei 2019
TriUnity laat zien dat een leven met autisme wel degelijk over rozen kan gaan. Deze Nijmeegse organisatie biedt jongeren met autisme een kans op een zelfstandig en zinvol bestaan, door hen op te leiden tot betaald werk, passend bij hun specifieke vaardigheden.
Waar de traditionele hulpverlening vaak “versnipperd” is, kiest TriUnity voor een positieve kijk en een levensbrede insteek. Mireille Hopman heeft TriUnity opgericht toen ze ondervond dat haar autistische zoon niet genoeg mogelijkheden kreeg om zijn talenten verder te ontwikkelen. En uit het besef dat dit natuurlijk niet alleen voor hem geldt.
TriUnity levert maatwerk. Om dat te kunnen bieden is er plek voor maximaal 25 deelnemers in het opleidingstraject.
Meer over deze bijzondere organisatie vind je op de site: https://triunity.nl/.
Op Eigen Tenen haalt de Gelderlander!
Geplaatst op 26 april 2019
Op Eigen Tenen gaat voor een inclusieve samenleving, waar iedereen kan meedoen. En waar mensen met én zonder autisme met elkaar zijn verbonden. Goed nieuws dus dat onze missie aandacht krijgt in de Gelderlander, naar aanleiding van de uitreiking van onze eerste Dikke Duim aan Zwemschool Okidoki!
Lees het artikel online: https://www.gelderlander.nl/veenendaal/met-autisme-op-eigen-tenen-gaan-staan~afaf12bc/ of als pdf: https://www.opeigentenen.nl/pdf/artikel.gelderlander.pdf.
Eén jaar op eigen tenen en nu al een dikke duim!
Geplaatst op 7 april 2019
30 maart jl. vierde ‘Op Eigen Tenen’ haar eenjarig bestaan. Met (behalve vuurwerk, oliebollen en champagne) dank aan de vrijwilligers, een gelegenheidsgedicht van Co Woudsma, een komische sketch van de enige echte Breen Men, en, na 10 uitgereikte Pluimen, een eerste Dikke Duim voor…
Lees alles hierover en meer in onze
Je kan je aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@opeigentenen.nl
10 maal ged!
Geplaatst op 17 februari 2019
In deze tijd vol alarmerende mededelingen en ‘fake nieuws’ is het fijn een écht positief bericht te kunnen brengen. Uit de eerste 10 uitgereikte pluimen hebben we er 3 gekozen die meedingen naar onze ‘Dikke Duim’, dé publieksprijs voor de populairste pluim!
Het viel het bestuur niet mee om uit al die prachtige pluimen er 3 te selecteren. Uiteindelijk hebben de meeste stemmen de doorslag gegeven. De kanshebbers zijn: Zwemschool Okidoki, Effectyf (re-integratie en job coaching) en Dierenpark Zie-Zoo.
Graag nodigen we iedereen uit haar of zijn stem uit te brengen! Dat kan hier: https://www.opeigentenen.nl//dikke-duim.php.
Let wel: doe dit vóór 15 maart! Dan eindigt de verkiezing; op Wereld Autisme Dag 2019 (2 april a.s.) maken we bekend wie de winnaar is.
Uitreiking tiende pluim
Geplaatst op 28 januari 2019
Effectyf verzorgt re-integratie en coachingstrajecten op maat. Ongeveer een kwart van de cliënten heeft een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Zij hebben veel baat hebben bij deze ‘Effectyve’ benadering.
Zo ook Henk S. en Nicole Pluim. Nicole komt met een fikse burn-out terecht bij coach Nynke Ridderhof, die ook Henk begeleidt. Hij belandde bij Effectyf na zijn diagnose ASS en net als Nicole met een aanzienlijke burn-out. Beiden zijn vol lof over de verrichtingen van Nynke, die hen beter begrijpt dan zij zichzelf begrijpen, nieuwe perspectieven op werk biedt, ruimte schept voor nieuwe mogelijkheden en creativiteit, en hen leert beter om te gaan met hun grenzen.
Daarom hebben Nicole en Henk zowel Nynke als Jantina de Vries, manager bij Effectyf, voorgedragen voor een pluim. En ‘Op Eigen Tenen’ heeft die op maandag 28 januari, met veel plezier, uitgereikt voor het mooie werk van Effectyf, dat de emancipatie van mensen met autisme bevordert.
Voor meer informatie over Effectyf, zie: https://www.effectyf.nl/
Uitreiking negende pluim
Geplaatst op 22 december 2018
Als centrum voor autisme heeft Buitenhorst een heel goede naam! Minder bekend zijn de leer-werkbedrijven die het centrum runt. Dat zijn er twee, ‘Catering Buitenhorst’ en ‘Greenbasic’. De eerste verzorgt, inderdaad, catering en bij ‘Greenbasic’ kan je terecht voor op maat gezaagd hout, gereedschap of knutselmateriaal. Bij beide bedrijven leren en werken autistische jongeren; in een veilige omgeving, en onder gespecialiseerde begeleiding. Zo zetten ze een grote stap op weg naar de arbeidsmarkt én naar zelfstandigheid.
De begeleiders hanteren de methode ‘Geef me de Vijf!’. Deze benadering is ontwikkeld door Colette de Bruin en houdt in dat de mensen praktisch op gang worden geholpen met concrete antwoorden op de vragen Wat, Wie, Waar, Wanneer en Hoe.
‘Greenbasic’ levert een indrukwekkende en concrete bijdrage aan de emancipatie van jongeren met autisme, zodat ze zich staande kunnen houden in de maatschappij. Daarom ontving Jetze van Viegen, Bedrijfsleider van Greenbasic op 20 december een welverdiende PLUIM.
Voor meer informatie over Buitenhorst en de leer-werkbedrijven, zie:
http://www.buitenhorst.nu/
https://www.greenbasic.nl/
https://www.cateringbuitenhorst.nl/
Uitreiking achtste pluim
Geplaatst op 28 november 2018
Bij zwemschool Okidoki, in Rhenen, is ieder kind welkom, autisme of niet.
De kinderen zwemmen er in kleine groepjes en krijgen begeleiding in het water. En die is op maat gesneden, want Okidoki neemt ruim de tijd om de kinderen te leren kennen. De kleinschaligheid en persoonlijke aandacht zorgen ervoor dat kinderen met autisme geregeld zwemles nemen bij Okidoki.
Want zwemles is voor hen maar al te vaak een probleem! Hun motoriek ontwikkelt zich nu eenmaal anders dan bij kinderen zonder, en een zwembad kent vele prikkels: geluid, het contact met (onverwacht) water, zwemmaterialen etc.
Dankzij de benadering van Okidoki en, niet in de laatste plaats, het engelengeduld van de zwemdocenten, kan ook deze groep kinderen zwemdiploma’s halen.
In het water van Okidoki zie je een mooie afspiegeling van onze samenleving. Precies wat Op Eigen Tenen wil bevorderen: dat je met autisme gewoon mee kunt doen in onze samenleving.
Daarom heeft zwemschool Okidoki op woensdag 28 november een PLUIM ontvangen van Stichting Op Eigen Tenen.
Voor meer informatie over Okidoki: http://www.zwemschoolokidoki.nl.
Uitreiking zevende pluim
Geplaatst op 29 oktober 2018
Op voordracht van filmmaker Erik Jumelet heeft “Op Eigen Tenen” op donderdag 25 oktober een PLUIM uitgereikt aan Ton Theunis, directeur van themapark WitchWorld in Almere.
Ton werkt al sinds 2013 aan WitchWorld; hij wil vooral werkgelegenheid scheppen en educatie bevorderen. WitchWorld groeide gestaag, werd geaccrediteerd als stage- en leerwerkbedrijf, en werkte samen met (inter)nationale onderwijsinstellingen. De organisatie bleek bovendien zeer aantrekkelijk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met autisme in het bijzonder.
Ton faciliteert een prettige werkomgeving. Het is rustig, hij helpt werknemers en studenten om hun grenzen te bewaken, en waardeert hun bijzondere kwaliteiten.
“Op Eigen Tenen” vindt het dan ook bijzonder jammer dat WitchWorld per 31 oktober wegens financierings- en huisvestingsproblemen moet stoppen. Ton verkleint voor mensen met autisme de afstand tot de arbeidsmarkt, benadert hen positief en helpt ze hun eigen kwaliteiten te ontdekken en ontwikkelen. Zijn PLUIM is hem dan ook van harte gegund!
Voor meer informatie over WitchWorld, zie https://witchworld.nl/
Het filmpje dat Erik Jumelet maakte over WitchWorld:
Zes maanden Stichting Op Eigen Tenen!
Geplaatst op 2 oktober 2018
Hier ligt ‘ie dan: onze tweede nieuwsbrief! En zoals je kunt lezen, hebben we in dit eerste half jaar van ons bestaan niet stilgezeten! Zo reikten we pluim na pluim uit, hebben allerlei projecten het levenslicht gezien en is ons netwerk verder uitgebreid.
Ben je het met ons eens dat autisme een van de vele vormen van mens-zijn is? En dat al die vormen gelijkwaardig zijn? Dat, om het anders te zeggen, neurodiversiteit nu eenmaal bestaat? Doe dan met ons mee! Door te doneren, door je aan te melden als vrijwilliger voor een van onze projecten, door een bijdrage te leveren aan onze tenengalerij, door gebruik te maken van ons meldpunt, of door ruchtbaarheid te geven aan ons bestaan en ons streven.
Om ons doel te verwezenlijken – emancipatie van mensen met autisme – kunnen we niet zonder jullie steun!
Je kan je aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@opeigentenen.nl.
Uitreiking zesde pluim (Lees ook het verslag in Tubantia!)
Geplaatst op 20 september 2018
Passend Onderwijs kan wél!
Maar dan moet de eerste stap aan de basis worden gezet.
Sinds hij een peuter was, keken professionals als het over onderwijs ging alleen naar de beperkingen van Sem Botter, en nooit naar zijn mogelijkheden. Nu zijn Sem’s beperkingen inderdaad ernstig: hij kan zelfs niet spreken.
Sem’s moeder, Gerinda Botter, heeft in haar zoektocht naar een goede school voor Sem veel strijd ervaren en weinig steun. Tot ze terechtkwam bij CBS De Fontein. Daar draait Sem aanvankelijk een paar uur per week mee. Hij trekt op met de andere leerlingen en leert zich aan hen te spiegelen. Dankzij een spraakcomputer of typekaart kan Sem laten zien wat hij kan en dat is heel veel! Vanaf groep 5 komt Sem volledig op CBS De Fontein. Inmiddels is hij uitgestroomd naar een reguliere school in het voortgezet onderwijs op havoniveau. En dat terwijl men aanvankelijk dacht dat SEM verstandelijk beperkt was!
Dankzij de visie en inzet van het team van De Fontein is Sem veranderd van een geïsoleerd jongetje in een jongen die participeert in de samenleving en met een open blik de toekomst tegemoet treedt. Daarom heeft Stichting Op Eigen Tenen op 19 september, met veel genoegen, CBS De Fontein een PLUIM overhandigd.
Voor meer informatie over CBS De Fontein: https://www.sco-t.nl/websites/defonteinor/
Ken jij ook een organisatie die een Pluim verdient? Meld het op ons meldpunt!
Van links naar rechts: Rianne, Gerinda(moeder Sem), Sem, Directrice, Voormalig juf van Sem, Intern begeleidster.
Sem is helemaal klaar voor de uitreiking van de PLUIM.
Uitreiking vijfde pluim
Geplaatst op 27 augustus 2018
Sinds december 2017 is Dierenpark Zie-ZOO de beste dierentuin in Noord-Brabant, dankzij de publieksprijs “Beste uitje 2017”. Zie-ZOO is dan ook niet zomaar een dierentuin, maar een met bijzondere dieren en al even bijzondere medewerkers en vrijwilligers. Geen wonder dat men daar trots op is!
En geen wonder ook dat wij afgelopen weekeinde onze vijfde PLUIM hebben uitgereikt aan Zie-ZOO. Want dit unieke dierenpark realiseert waar ‘Op Eigen Tenen’ zich sterk voor maakt: een plek waar ook mensen met een vorm van autisme aan de slag kunnen. Als vrijwilliger, maar ook op weg naar een beroep. Niet voor niets is Temple Grandin, hoogleraar ‘Animal Science’ aan de universiteit van Colorado, een bron van inspiratie!
Het werk in Zie-ZOO is speciaal aangepast aan mensen met autisme. De werkzaamheden zijn gestructureerd. Er wordt gewerkt met picto’s en vaste schema’s en er is altijd begeleiding aanwezig. Afhankelijk van mogelijkheden en behoeften kan men kiezen tussen werk als dagbesteding of als arbeidstraining. En als klap op de vuurpijl heeft Zie-ZOO therapiedieren, die overprikkelde mensen helpen om tot rust te komen!
Voor meer informatie over Zie-ZOO: https://www.dierenparkziezoo.nl/
Uitreiking vierde pluim
Geplaatst op 22 juli 2018
Niet iedereen stapt deze dagen met een gerust hart het vliegtuig in. Kees Hoekstra weet er alles van. Hij werkt bij de KLM en heeft regelmatig te maken met problemen rond vliegen als je autisme hebt, zoals angst voor het onbekende, overprikkeling en dat het iemand niet is aan te zien of hij of zij autistisch is.
Om deze moeilijkheden het hoofd te bieden, ontwikkelde Kees onder de vlag “Vliegen met autisme” verschillende activiteiten, zodat mensen met en zonder autisme de gezamenlijke reis op een comfortabele manier kunnen maken. Zo zijn daar de Schiphol autisme tour, een bescheiden button die aangeeft dat de drager autisme heeft, en lezingen. Bovendien heeft Kees een boekje geschreven met ervaringen en tips.
Stichting Op Eigen Tenen vindt “Vliegen met autisme” een fantastisch project. Het maakt de wereld daadwerkelijk toegankelijker voor mensen met autisme. Daarom heeft zij op 21 juli een PLUIM uitgereikt aan Kees Hoekstra.
Voor meer informatie over “Vliegen met autisme“ of om het boekje te bestellen, zie www.vliegenmetautisme.nl.
Bestuurswijziging
Geplaatst op 19 juli 2018
Onze zeer gewaardeerde secretaris van het eerste uur, Pepijn van Leeuwen, heeft zijn functie neergelegd. Hij kon zijn secretariële verplichtingen niet langer combineren met zijn werkzaamheden als zzp’er. Wij zijn Pepijn dankbaar voor zijn inspanningen en wensen hem veel succes voor de toekomst! Algemeen bestuurslid Josephine Druif neemt de plaats van Pepijn in en is onze nieuwe secretaris. Zeer vereerd, Josephine, en ook jij veel succes.
Uitreiking derde pluim
Geplaatst op 28 juni 2018
Je zal het maar te horen krijgen: Je hebt autisme!
Hoe mooi is het dan wanneer de persoon die je onderzoekt niet alleen oog heeft voor je beperkingen, maar ook en juist voor wie je bent als mens en voor je kwaliteiten!
Om die reden heeft het Autisme Expertisecentrum in Eemnes, onder leiding van Annelies Spek de ‘Vragenlijst naar eigenschappen en kwaliteiten’ ontwikkeld. Deze vragenlijst is een hulpmiddel bij het inschatten van de kwaliteiten van mensen met autisme.
Deze benadering sluit nauw aan bij de doelstellingen van ‘Op Eigen Tenen’en we kunnen ons geen betere diagnose voorstellen dan een die je praktisch op weg helpt met een goed beeld over wat je moeilijk vindt en vooral wat je allemaal wel kunt.
Voor dit positieve initiatief heeft ‘Op Eigen Tenen’ op woensdag 27 juni een welverdiende pluim uitgereikt aan Annelies met haar team.
Ken jij een organisatie die ook een Pluim verdient? Meld dit dan op ons meldpunt
Uitreiking tweede pluim
Geplaatst op 24 mei 2018
We zijn zeer verheugd dat we op 23 mei onze tweede pluim voor autismevriendelijkheid hebben mogen uitreiken, en wel aan de Musicalgroep van de Volksuniversiteit in Veenendaal.
Na afloop van de uitvoering van de prachtige musical ‘IJsengel’ vielen zowel de docenten als de deelnemers in de prijzen, pardon pluimen.
Uitreiking eerste pluim
Geplaatst op 13 april 2018
Op vrijdag 13 april hebben we onze eerste pluim uitgereikt voor een project dat participatie en emancipatie bevordert van mensen met autisme. De gelukkige is Max Broekhoff, oprichter van de autismevriendelijke wijk in Bouwdorp Veenendaal.
Zijn prachtige initiatief verdient zeker navolging in andere bouwdorpen!
Voor meer informatie en om je aan te melden als vrijwilliger: auti-groep-bouwdorp@hotmail.com.
Stel je voor...
Geplaatst op 3 april 2018
Dat mensen met en zonder autisme op zo’n manier samenleven en -werken, dat iedereen tot zijn of haar recht komt en iedereen een steentje bijdraagt.
Te dol voor woorden?
Het bestuur van Stichting Op Eigen Tenen vindt van niet. Integendeel, wij maken ons sterk voor een inclusieve samenleving, juist omdat we ervan overtuigd zijn dat die wel degelijk mogelijk is.
In deze nieuwsbrief stellen we ons voor. Als bestuur, met interviews en een groepsfoto. Maar vooral als ‘Op Eigen Tenen’, een stichting die haar doelstelling – emancipatie van mensen met autisme – op een speelse manier handen en voeten geeft met concrete projecten. Projecten waar mensen met en zonder autisme elkaar op een praktische manier kunnen ontmoeten, en met elkaar kunnen samenleven en samenwerken.
Neem bijvoorbeeld onze Pelgrimstocht, een inclusieve wandeltocht, van de Nederlandse westkust naar de vermeende bron van de Donau. Iedereen is welkom en deelnemers krijgen ruim de gelegenheid om deze tocht zelf vorm te geven. Of de unieke Tenengalerij, waar plaats is voor ieder die een financieel teentje wil bijdragen in ruil voor een eervol tenenportret. En dan hebben we het nog niet eens gehad over ons Meldpunt en de Biografie!
Je kan je aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@opeigentenen.nl.
Stichting helpt mensen met autisme ‘op eigen tenen’ staan
Geplaatst op 2 april 2018
VEENENDAAL – Stichting ‘Op Eigen Tenen’ gaat van start op een passend moment: tijdens de Autismeweek 2018. Vooroordelen, beperkende rolpatronen, ontbrekende faciliteiten: er is veel dat de emancipatie van mensen met autisme in de weg staat.
‘Op Eigen Tenen’ wil daar verandering in brengen en de meerwaarde van autisme onderzoeken en inzetten. De aanpak is tweeërlei: enerzijds maakt de stichting zich sterk voor faciliteiten die de moeilijkheden rond autisme wegnemen. Anderzijds helpt zij de betrokkenen zelf richting en zin te geven aan hun leven en een bijdrage te leveren aan de samenleving.
‘Op Eigen Tenen’ geeft haar ambitie vorm d.m.v. verschillende praktische projecten voor mensen met én zonder autisme. Denk aan de publicatie van biografieën van mensen met autisme, een meldpunt op de website waar men terecht kan met een pluim (compliment) of een mispluim (klacht), een wandeltocht naar de bron van de Donau en de Tenengalerij. Deze laatste is bedoeld voor iedereen die de stichting financieel steunt, in ruil voor een eervolle plek in de galerij. Uiteraard geeft ‘Op Eigen Tenen’ het goede voorbeeld: het stichtingsbestuur bestaat uit mensen met en zonder autisme.
Oprichtster en voorzitter van de stichting is Rianne Jansen, woonachtig in Veenendaal. Zij is zelf gediagnosticeerd met autisme en werkt als begeleidster op dat gebied. Daarnaast geeft zij onderwijs aan andere begeleiders. Over ‘Op Eigen Tenen’ zegt ze: “Enerzijds hoor je jubelverhalen over genieën als Einstein; anderzijds hoor je verschrikkelijke verhalen over de beperkingen. Feit is dat mensen met autisme gewoon leven! Soms zit het mee en soms zit het tegen. En juist het stuk dat tegen zit, dat willen we beïnvloeden. Wij willen mensen met autisme stimuleren om de beste versie van zichzelf te worden en de maatschappij stimuleren om tegemoet te komen aan de voorwaarden, zodat dit haalbaar wordt.”
Eerste mijlpaal: start van de stichting
Geplaatst op 30 maart 2018
Vanavond geproost op de eerste mijlpaal van de stichting: we zijn officieel gestart!
Op naar hopelijk nog heel veel mijlpalen.